اسناد دریافتنی :
اسناد دریافتنی اوراقی است که شخص بدهکار در قبال بدهی خود به شخص بستانکار ارائه میدهد. شخص بدهکار در این اوراق تعهد میکند مبلغ معینی را در تاریخ مشخص به شخص طلبکار پرداخت کند. حالتی که شخص بابت بدهی خود هیچ سندی ارائه نمیدهد حساب دریافتنی نامیده میشود.
نکته:
۱- در رویدادهای مالی ابتدا حساب دریافتنی بابت رویداد مالی که اتفاق افتاده ثبت میشود و پس از ارائه سند توسط شخص بدهکار، اسناد دریافتنی ثبت میشود.
۲- احتمال وصول طلب در حسابهای دریافتنی کمتر از اسناد دریافتنی است.
۳- مهمترین نوع اسناد دریافتنی چک میباشد. با دریافت چک از شخصی که به ما بدهکار میباشد نوع بدهی وی از حساب دریافتنی به اسناد دریافتنی تغییر مییابد. این بدهی تا زمان وصول چک یا تسویه مبلغ بدهی وجود دارد و شخص بدهکار ملزم به پاس کردن چک و یا پرداخت وجه در قبال چک ارائه شده میباشد.
اسناد پرداختنی :
اسناد پرداختنی به صورت ساده به چک های صادره از حساب بانکی افراد یا شرکت ها در وجه سایرین گفته میشود. پرداخت این اسناد می تواند به دلیل پیش پرداخت، پرداخت اجاره، پرداخت مالیات، خرید مواد و کالا انجام شود. حالتی که شخص بابت بدهی خود هیچ سندی به طلبکار تحویل نمیدهد حساب پرداختنی نامیده میشود.
ماهیت اسناد پرداختنی:
اسناد پرداختنی و حسابهای پرداختنی بدهیهای هر واحد تجاری آن میباشد و با توجه به اینکه بدهیها دارای ماهیت بستانکار میباشند این حسابها هم دارای ماهیت بستانکار میباشند.